Cultivare ciuperci pleurotus recoltare picior cornet

# cultivare ciuperci pleurotus # ciuperci Pleurotus # Pleurotus # cultivare ciuperci. O metoda usoara de a cultiva acasa ciuperci pleurotus ostreatus O metoda usoara de a cultiva acasa ciuperci pleurotus ostreatus Bureti de fag (Pastravul de fag) – Pleurotus ostreatus, sunt adesea considerati ca fiind ciupercile cele mai usor de cultivat. Puteti utiliza diferite tipuri de substraturi, inclusiv. Cultivarea ciupercilor Pleurotus debuteaza la inceputul secolului 20, primele mentionari referindu-se la culturi in Germania si Franta. In anul Matruchot in Franta obtine primele basidiofructe de Pleurotus cornucopiae (buretele cornet) utilizand rondele de plop, incubate natural, ingropate si udate periodic.

Specia de ciuperci Pleurotus ostreatus prezinta rezistenta la ger, poate sa inghete la valori negative ale temperaturii, dar odata cu cresterea acesteia isi continua dezvoltarea, fapt constatat de noi in lunile ianuarie-februarie, cand in exterior erau –20^C iar in solar-7^C. la Niciun comentariu: Trimiteți prin e-mail Postați pe blog! Distribuiți pe Twitter Distribuiți pe Facebook. Pleurotus (Elias Magnus Fries, ex Paul Kummer, ), al cărui nume generic este derivat din cuvintele grecești (greacă Πλευρά =laterală, flancă, coastă și (greacă οὖς =ureche, este un gen de ciuperci cu lamele din încrengătura Basidiomycota în familia Pleurotaceae care cuprinde bazal peste 30 de specii (în Europa 11). Ele sunt numite în popor, ca și alte soiuri.

Cultivare ciuperci pleurotus recoltare picior cornet

Aparitia se face in buchete. Acestea trebuie sa fie stranse toamna si pe cat posibil sa nu fie umezite de apa provenita din precipitatii, care favorizeaza dezvoltarea xiuperci fermentative. De remarcat este faptul ca amoniacul in substratul pentru bureti se evidentiaza numai in cazul in care se foloseste gunoi de grajd. Nu se scot brichetele din lazi sau saci si nu se stranga folia de pe straturile plane insamantate, pana cand nu apar butonii de fructificare. Metoda Block, Tsao si Han : rumegus de salcam si Cultivare ciuperci pleurotus recoltare picior cornet de ovaz. De asemenea se va asigura o ventilatie Cultivare ciuperci pleurotus recoltare picior cornet si o temperatura optima, in functie de specie. Caută după:

Din acestea 6% (20 tulpini) au fost ciuperci radioactive, 40 de tulpini (12%) de ciuperci de mucegai si 82% bacterii (). Ciupercile de mucegai impiedica incubarea miceliului de Pleurotus ciuperca.realitateasatelor.ro substrat. Dintre bacterii, 15 tulpini au stimulat puternic miceliul, 8 au impiedicat incubarea si 80% din ele au avut o slaba reactie de inhibare a incubarii miceliului de Pleurotus ciuperca.realitateasatelor.ro aici se. Pleurotus ostreatus (Nikolaus Joseph von Jacquin, ex Paul Kummer () din încrengătura Basidiomycota, în familia Pleurotaceae și de genul Pleurotus, este o ciupercă comestibilă, care crește sălbatică sau poate fi și cultivată.Ea este denumită în popor păstrăv de fag, burete negru, păstrag, găinușa-pădurii sau păstrăvul cerului. Miceliul de ciuperci pe suport granulat din boabe de grau sau de orz se prepara si se livreaza din diferite specii de ciuperci si din tulpini selectionate.

Insamantarea substratului nutritiv se realizeaza doar dupa ce temperatura din substrat a scazut sub 30 grade Celsius, iar cea din mediul ambiant este de grade. Insamantarea biloanelor se executa in cuiburi dispuse in triunghi, la.

Cultivarea ciupercilor Pleurotus – generalitati

Amendamentele varul sau creta furajera sunt indispensabile oricarei retete de substrat nutritiv pentru ciuperci. La unul din capetele butucului se detaseaza cu un fierastrau Cultivare ciuperci pleurotus recoltare picior cornet rondea cu grosimea de 3 cm. Bani din râme. Ventilatia este absolut obligatorie si trebuie sa asigure schimburi de aer pe ora la Pleurotus ostreatus si schimburi la celelalte specii fiind corelata si cu temperatura. Stanciulescu propun si utilizarea vrejilor de fasole, precum si a rumegusului incorporate in substratul nutritiv. Din literatura de specialitate rezulta ca nu creste spontan in tara noastra. Etichete: ciupercicresterecultivarepleurotus HK Comunica experienta AgroRomania.

Rumegusul indicat este Cultivare ciuperci pleurotus recoltare picior cornet de foioase fag, stejar, plopcare in componenta viitorului substrat nutritiv va trebui sa prezinte urmatoarele calitati: Puzderia se imbiba cu apa, se stoarce, se destrama recotare mana se afaneaza si, dupa cantarire, se omogenizeaza cu amendament in aceeasi proportie ca la tehnologia clasica.

Exemple: pomi fructiferi , trandafir , gazon ,. Plante de gradina. Puteti fie sa scufundati sulul intr-un vas cu apa clocotita pentru cateva secunde, sau sa turnati cu grija apa clocotita peste acesta. Astfel se distrug o multime de bacterii prezente, oferind sporilor de ciuperci un avantaj important atunci cand vine vorba de crestere. Asezati sulul sterilizat pe o farfurie mai mare si lasati-l sa se raceasca.

Pentru a obtine baza de cultura, respectiv substratul maruntit de miceliu, puteti apela fie la firme specializate care ofera acest substrat, sau, mai simplu, cumparati pur si simplu ciuperci pleurotus ostreatus din magazin, indepartati cu grija lamelele si baza ciupercii si maruntiti-le bine.
Citeste continuarea pe: gazetadeagricultura. Urmareste Acasa. Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa. Vezi toate articolele. Experti Gradina. Expertul Acasa. Pune o intrebare. Modalitati de a conserva petalele de trandafir. Gradina ca un tablou. Timp liber. Dezvoltat de Machteamsoft.

Plante de gradina cultivare ciuperci pleurotus ciuperci Pleurotus Pleurotus cultivare ciuperci O metoda usoara de a cultiva acasa ciuperci pleurotus ostreatus O metoda usoara de a cultiva acasa ciuperci pleurotus ostreatus Bureti de fag Pastravul de fag – Pleurotus ostreatus, sunt adesea considerati ca fiind ciupercile cele mai usor de cultivat.
Puteti utiliza diferite tipuri de substraturi, inclusiv lemn, paie, rumegus si celuloza ziare si cartoane uzate sau hartie igienica. Cel mai simplu mod este de a le creste este intr-un sul de hartie igienica umezit. Bureti de fag Pastravul de fag – Pleurotus ostreatus, sunt adesea considerati ca fiind ciupercile cele mai usor de cultivat. Articol scris de Acasa. Umiditatea materialului se incearca cu mana ca la compostul pentru Agaricus sp.

Puzderia de in si canepa trebuie stoarsa foarte bine — uneori se recurge la stoarcerea in mana a suvitelor — ca la storsul rufelor. Racirea materialului O cantitate mica de material se raceste mai usor prin intoarcere. Pentru racire, stratul trebuie sa aiba grosimea de cm. Vara operatia de racire trebuie facuta rapid,mai ales noaptea, pentru ca substratul sa nu intre in fermentatie. Daca acest proces se intampla constatat prin miros neplacut,acru ,materialul nu se mai poate insamanta, dandu-i-se alta intrebuintare de exemplu,se pune in compost pentru Agaricus sp. Pentru racirea acestui material,iarna este suficienta deschiderea usii camerei de dezinfectare pentru ore, in functie de cantitatea de material. Cantarirea materialului In vederea respectarii cantitatii optime de amendament si de miceliu, materialul se va cantari dupa ce s-a racit.

Aceasta operatie se executa chiar daca s-a facut si la materialul initial uscat, deoarece componentele care au intrat in alcatuirea retetei absorb apa in proportii diferite. De regula aceste materiale,in procesul de pregatire,isi maresc greutatea de ori. Materialele bogate in proteine:sroturi, malai, tarate, uruiala din diferite seminte, nu se pot adauga in reteta de substrat celulozic, nici la imbibare — umectare, nici la fiert, deoarece odata cu scurgerea si stoarcerea materialelor ele s-ar pirde in apa.
Aceste materiale se oparesc separat cu putina pa, dupa acelasi regim de dezinfectare termica si se adauga in retea inainte de aplicarea amendamentelor. Aprecierea calitatii substatului Pentru unitatile care executa o suprafata mai mare de cultura a buretilor Pleurotus sp.

Pentru micii cultivatori, in sistem gospodaresc, calitatea amestecului celulozic se apreciaza astfel: -sa nu prezinte miros greu, respingator, acru -strans in mana sa apara picaturi -strans intre degete, un pai sau alt fragment,sa se vada ca musteste apa -culoarea sa fie cat mai apropiata de cea avuta initial. Administrarea amendamentului si insamantarea Aplicarea amendamentului se face concomitent cu insamantarea.
Lucrarea se executa in cazi sau bazine de diferite capacitati. Cazile pot fi confectionate si din lemn tras la rindea. In vederea unei bune amestecari nu se recomanda insamantarea si aplicarea amendamentului unei cantitati mai mari de kg material celulozic la o transa. Materialul celulozic cantarit se pune in apa, se imprastie deasupra creta sau var pasta si se amesteca bine cu lopeti din lemn. Cantitati mici de material pot fi insamantate si intr-o lada capitonata cu folie de polietilena sau direct jos, pe pardoseala, pe o folie de polietilena.

Daca miceliul prezinta bolovani aglomerari din mai multe seminte de griu sau orz se desfac usor cu mana. Nu se freaca miceliul prea tare in mana,pentru ca se distruge bifa lui de pe semintele pe care a crescut.
Repartizarea in recipienti sau direct in strat plan Daca stelajul, lada sau cosul utilizate sunt rare la impletitura acestea se capitoneaza cu folie de politilena. Grosimea amestecului celulozic sa nu depaseasca cm, deci se repartizeaza o cantitate de kg substrat, in functie de capacitatea recipientului. Deasupra lazilor sau a stratului plan se pune folie din polietilena curata, pentru a se preintampina evaporarea apei.
Dupa insamantare, recipientii sunt dusi in ciupercarie sau in camere de incubare acolo unde exista , si vor fi asezati pe stelaje sau direct pe pardoseala.

Daca pentru insamantare se folosesc saci din polietilena, recomandam ca acestia sa fie din material incolor, transparent, pentru a se putea observa cu usurinta eventualele infectii. Sacii se perforeaza in prealabil cu o preducea. Orificiile sunt repartizate la o distanta de cm, intercalat, avand un diametru de cm. Perforarea sacilor ajuta la aerisirea miceliului in timpul incubarii si la eliminarea apei de mentabolism rezultata din cresterea miceliului. Trensportul recipientilor insamantati in ciupercarie sau in camera de incubare se face concomitent cu insamantatul.
In mod special,acestia se feresc de insolatie.

Pentru asezarea in strat plan, substratul insamantat se transporta in ciupercarie cu ajutorul unor vase curate. Se intinde in strat gros de cm. Se taseaza puternic, se imprastie miceliul de control si se acopera cu folie din polietilena. Tehnologia de cultura a buretilor pe puzderie de in si canepa In vederea transformarii materialelor celulozice in substrat nutritiv de cultura, prin tehnologia clasica se consuma o cantitate apreciabila de energie si carburanti. In scopul reducerii pana la eliminare a acestor consumuri, cercetarile noastre s-au orientat spre noi resurse, ieftine si fara consumuri insemnate in procesul de pregatire.
Astfel, s-a obtinut un substrat pentru cultura ciupercilor Pleurotus spp.

Aceasta reprezinta un reziduu inutilizabil pentru filaturi, de care trebuie sa se debaraseze prin evacuare si incinerare. Ciupercile Pleurotus poseda un echipament enzimatic cu ajutorul caruia sunt capabile sa asimileze hidratii de carbon din substrat. Continutul de celuloza din agricultura, este mai ridicat, ca si cel de substante proteice. In procesul tehnologic de pregatire a substratului se elimina tocarea sau maruntirea si dezinfectarea termica. Puzderia se imbiba cu apa, se stoarce, se destrama cu mana se afaneaza si, dupa cantarire, se omogenizeaza cu amendament in aceeasi proportie ca la tehnologia clasica.
Din kg de puzderie s-au obtinut kg substrat.

Toate ciupercile obtinute s-au dezvoltat normal in conditiile existente de solar. Puzderia de in si de canepa poate fi, deci, utilizata in cultura ciupercilor Pleurotus de catre cultivatorii care locuiesc in apropierea topitoriilor sau a filaturilor de in si canepa. Tehnologia de cultura a buretilor pe deseuri din plante medicinale Prin valorificarea corespunzatoare a unor deseuri din industria prelucrarii plantelor medicinale si aromatice s-a cercetat capacitatea de impanzire a miceliului si de fructificare a ciupercilor Pleurotus ostreatus pe substrat din tulpini de marar si leventica.
Operatia de prelucrare a mararului se desfasoara in perioada 1. Tulpinile de marar, cu lungimea de cm, sunt introduse la distilarea fractionata si sunt transportate in vrac la statiile de extractie. Zilnic, la statiile de extractie se executa 4 pana la 6 autoclavari.

Dupa autoclavare, tulpinile de marar sterilizate sunt depozitate pe un teren betonat si pregatit pentru eliminare, nemaiavand alta intrebuintare. Procesul de industrializare ca planta medicinala a lavandulei pentru extragerea uleiurilor volatile, se desfasoara la fel ca la marar si rezulta, in final, t deseu autoclavat.
Tulpinile de marar si de lavandula rezultate dupa distilarea fractionata reprezinta un material liber de agenti patogeni, respectiv ciuperci saprofite si daunatori. Astel, tulpinile rezultate avand umiditatea corespunzatoare nu s-au mai imbibat ci numai s-au tocat la dimensiunea de cm, tocarea reprezentand singura operatie tehnologica inainte de insamantare. Variantele executate au aratat ca se poate realiza un suport de crestere pentru ciupercile Pleurotus spp.

Folosind pentru cultura ciupercilor aceasta cantitate de deseuri din industria plantelor medicinale si aromatice ar putea rezulta, in cursul unui an, minimum t de ciuperci Pleurotus, fara consumuri energetice abur, energie electrica , care, valorificate la pretul actual, ar permite realizarea unui venit de peste 1,5 miliarde lei la un randament de 15 kg ciuperci la kg material insamantat.
Insamantarea butucilor din diferite esente lemnoase Metoda este folosita mai ales in cadrul Ocoalelor silvice si consta in insamantarea cu miceliu a trunchiurilor vii, in crestere, sau pe butuci detasati, inainte de a fi folositi drept combustibil. Alegerea materialului lemnos Se intrebuinteaza pentru insamantare butuci din urmatoarele specii de esenta moale: plop, tei, mesteacan, salcie etc. Se pot folosi si butci proveniti din pomi fructiferi unde se iveste cazul cum ar fi: mar, par, prun, visin, nuc etc.

Miceliul impanzeste creste mai rapid intr-un lemn de esenta moale decat in cel de esenta tare, astfel ca fructificarea apare din primul an pe esentele moi si in cel de-al doilea an pe esentele tari. Productia obtinuta este, insa, mai ridicata pe esentele tari si invers si dureaza ani, fata de ani pe cele cu lemn moale. Insamantarea butucilor, indiferent de esenta de lemn folosita sau de metoda utilizata, se face primavara, in martie-aprilie, cand incepe sa circule seva pentru cei pe radacina.
Butucii detasati se taie din padure in perioada februarie-martie si se protejeaza impotriva uscaciunii, pana la insamantare. Lemnul se fasoneaza de ramurile laterale, cele groase se pot folosi. Se sectioneaza la o lungime de cm si diametrul cuprins intre cm, pentru a fi usor de manipulat.

Se elimina partile putrede. Daca butucii nu s-au pastrat corespunzator si sunt uscati, inainte de insamantare se imbiba in apa timp de ore,apoi se pot lasa la scurs.
Inocularea butucilor Se practica trei metode de inoculare: – prin rondea – in pana – in orificii Metoda prin rondea detasata. La unul din capetele butucului se detaseaza cu un fierastrau o rondea cu grosimea de 3 cm. Exemplu:pentru un butuc de salcam cu dimensiunile de cm lungime, 15 cm diametru si greutatea 10 kg se va folosi o cantitate de miceliu de g, din care g se pun sub rondea, iar g se aseaza sub butuc la incubat. Metoda prin orificii.

Orificiile se executa intercalat, de-a lungul butucului, cu ajutorul unui burghiu, avand distanta intre ele de circa 10 cm, iar diametrul fiecaruia de cm si adancimea de Se scoate rumegusul si se introduce miceliul granulat pana se umplu orificiile.
La suprafata, miceliul se protejeaza cu vata curata. De mentionat ca, utilizand aceasta metoda nu se poate introduce in orificii tot miceliul calculat, ramanand mai mult pentru a se pune la uncubat sub butuc, in sant. Metoda prin pana. De-a lungul unui butuc se fac despicaturi in pana, cu adancimea de cm, in care se introduce miceliul. Peste acesta se fixeaza pana de lemn, tot cu ajutorul unui cui. Asezarea butucilor la incubat Incubarea butucilor are loc intr-o perioada de 6 luni, intr-un sant de incubare, in pamant.

Se alege un loc ferit de insolatie si de inundatii, unde se sapa un santtg cu adancimea de 60 cm mai adanc cu 10 cm fata de lungimea butucilor , latimea de aproximativ 1 m, iar lungimea- in functie de numarul de butuci.
Inainte de asezarea butucilor se pregateste santul astfel: se umezesc peretii si fundul santului,daca se prezinta uscati. Se aseaza pe fundul lui un strat de nisip jilav, in grosime de cm, sau rumegus de lemn, de asemenea umezit. Se presara miceliul retinut o parte din cel calculat , apoi se asaza butucii vertical, unul langa altul. Se are in vedere la asezare sa nu fie spatii mari intre ei. Dupa umplere, santul se acopera, mai intai cu un rand de scanduri asezate orizontal, sprijinite pe marginile lui,fara spatii intre ele.

Deasupra scandurilor se realizeaza, din crengi mai groase, o coama in doau pante, peste care se pune un strat de paie de circa cm grosime, care se acopera cu o folie din polietilena perforata, iar la sfarsit un strat de pamant gros de cm, care se inierbeaza cu gazon.
Acest gazon va fi mentinut umed,pentru ca butucii sa nu se usuce. In jurul santului, la o distanta de cm, se sapa rigole pentru scurgerea apei din precipitatii. Periodic, la interval de o luna, se verifica incubarea butucilor, deschizandu-se cu grija un capat al santului; se ia temperatura si se acopera imediat. Santul se deschide definitiv dupa 6 luni, in septembrie- octombrie, cand butucii se scot si se asaza intr-o camera de cultura, asigurand conditii de microclimat specifice buretilor care au fost inoculati umiditate, ventilatie, lumina.

Daca se constata ca sunt putin cam deshidratati, se infasoara in hartie, care se mentine tot timpul umeda, iar capatul de jos al butucului se introduce in nisip umed. La circa 30 de zile de la scoaterea de la incubat se poate recolta primul val de bureti, iar in cazul folosirii unei tulpini precoce, chiar si la 15 zile Pleurotus ostreatus-T. Pe lemnul de esenta tare cultura dureaza ani iar pe cel de esenta moale ani, aparitia buretilor facandu-se primavara si toamna. Randamentul total este de kg bureti la kg lemn inoculat. Insamantarea cu miceliu poate fi aplicata si buturugilor pe radacini, direct in padure. Buturugile nu trebuie sa fie putrede, li se improspateaza taietura sau se fasoneaza astfel ca sectiunea sa fie neteda si plana, se asaza miceliul pe sectiune, care se protejeaza prin legare cu o folie.
Impotriva insolatiei se acopera cu crengi si frunze.

Aceasta metoda este folosita in distrugerii buturugilor,obtinand astfel un dublu avantaj: primul — recolta de bureti, iar al doilea economie de forta de munca pentru scoaterea lor. Etichete: bureti , cultura , pleurotus , substratul. Spatiul de cultura pentru buretii din specia pleurotus. Buretii se pot cultiva in : sistem gospodaresc, folosind spatii mici existente si nefolosite; sistem intensiv — industrial, in spatii special construite si amenajate in acest scop. Pentru relizarea unei culturi de bureti in sistem gospodaresc se pot amenaja si folosi urmatoarele spatii:rasadnite, solarii, sere, soproane, magazii, depozite de legume si fructe, hale, constructii vechi, grajduri, puiernite etc.
Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca spatiul de cultura. Repararea, curatirea si dezinfectarea chimica a spatiului de cultura se executa in mod asemanator cu cea descrisa la ciupercile de balegar sau de strat.

Desi buretii, in perioada lor de incubare si de crestere, sunt atacati de mai putine boli si daunatori decat celelalte ciuperci, este necesar ca spatiul sa fie dezinfectat dupa fiecare ciclu de cultura, mentinandu-se o igiena riguroasa.
Amatorii de ciuperci care nu detin spatii de cultura isi pot construi o mica ciupercarie dupa modelul prezentat anterior, la descrierea ciupercilor Agaricus sp. In acest caz, se va tine seama de cerintele speciilor Pleurotus sp distanta mai mare intre straturile de cultura, pentru a se putea asigura iluminatul obligatoriu. Aceasta distanta poate sa ajunga la 1,,20 m. Etichete: bureti , cultura , pleurotus , spatiu. Pleurotus sajor — caju — pastravul brun. Din literatura de specialitate rezulta ca nu creste spontan in tara noastra. Prezenta lui in Colectia de ciuperci macromicete de la I. Vidra se datoreaza schimburilor de material biologic cu alte tari.

Originea ciupercii se situeaza in Extremul Orient, respectiv Japonia si China.
Caracteristici morfologice Aspect general. Este o ciuperca xilofaga, care creste de obicei sub forma de buchete, alcatuite din indivizi, dar poate apare si solitar. Greutatea ciupercii se situeaza intre grame. Palaria- are forma asimetrica, asemanatoare valvelor cochiliilor de scoica, avand diametrul mare de cm, iar diametrul mic de cm. Culoarea este brun inchis spre cenusiu, cu nuante mai inchise spre margini si mai deschise spre centru, la insertia cu piciorul. Cuticula este lipsita de perisori sau de resturi de val. Lamele sunt si formeaza o retea regulata in partea de jos, spre picior, spre deosebire de partea superioara, spre palarie, unde formeaza o retea cu ochiuri largi.
Piciorul este mai scurt decat la celelalte specii de Pleurotus, avand inaltimea de cm si grosimea sau diametrul de 1,,7 cm. Are culoare alba, cu usoara nuanta spre brun.

La baza este mai mult sau mai putin curbat, in functie de numarul de indivizi care cresc in buchet. Este glabru lipsit de perisori. Carnea are culoare alba, cu miros de ciuperca, cu o consistenta ferma, pretandu-se la manipulari si conservare. In productie Pleurotus sajor-caju prezinta cea mai inalta capacitate de impanzire a substratului celulozic si cu grad ridicat de utilizare a surselor bioenergetice din paiele de grau. Ciuperca are un caracter termofil, care o caracterizeaza drept o specie de ciuperci subtropicala. Potentialul de fructificare obtinut la noi Ioana Tudor, Mateescu N. Vidra a fost de peste 21 kg ciuperci la kg substrat umed insamantat.

Etichete: brun , caju , pastravul , pleurotus , sajor. Buretele cornet – Pleurotus Cornucopiae. In tara noastra, din acest gen au fost identificate patru specii si doua varietati ale speciei Pleurotus ostreatus. Dintre acestea trei sunt comestibile,cu valoare alimentara mare si foarte mare. In cadrul speciei Pleurotus cornucopiae,prin ameliorare,s-a obtinut Tulpina care s-a dovedit a fi cea mai productiva si cu o intrare timpurile in fructificatie. Aparitia ciupercilor se face in buchete de indivizi. Prima cultura de Pleurotus cornucopiae a fost obtinuta in anul la Ciupercaria Mogosoaia a I.
Vidra,de catre autoare, sub indrumarea regretatului Dr. Mateescu N. Caracterizarea morfologica a ciupercii Palaria este infundibuliforma in forma de cornet avand un diametru de cm, cu marginile rasfrante in afara.

Aceasta caracteristica este mai pronuntata la exemplarele mature. Culoarea cuticulei variaza de la cenusie galbuie pana la galbuie alutacee culoarea pielii tabacite , la exemplarele crescute in flora spontana si galben ca lamaia la Tulpina Piciorul este prins excentric de palarie: nu exista o linie vizibila de demarcatie intre cele doua parti componente ale ciupercii.
Este curbat, mai subtire la baza si mai ingrosat spre palarie. Dimensiunile variaza intre urmatoarele limite: inaltimea cm, iar grosimea 0,,5 cm. Are culoarea alb-murdar,este lipsit de perisori,la baza fiind alb paslos, cu suprafata striata. Lamelele sunt inguste, adeseori spre varf anastomozate,formand o retea cu ochiuri largi. Carnea este frageda, de culoare alba, cu miros placut de pepene verde. Este apreciata pentru valoarea ei alimentara mare.
Se preteaza si pentru conservat.

Carnea din picior este fibroasa,celulozica, fara valoare alimentara. Etichete: burete , cornet , Cornucopiae , pleurotus. Importanta culturii buretilor pleurotus. Buretele Pleruotus sunt tot ciuperci comestibile ca si Agaricus sp. Difera si ca alcatuire exterioara, dar se aseamana in ceea ce priveste valoarea alimentara; contin proteine, glucide, acizi organizi, aproape toate vitaminele cunoscute, saruri minerale si altele. Importanta cultivarii lor consta in faptul ca substantele nutritive pe care le contin se realizeaza pe seama unor materiale cu valoare energetica scazuta sau aproape nula. Astfel, un amestec constand din kg rumegus obtinut din esente foioase, paie de griu sau ciocalai de porumb poate produce aproximativ 30 kg bureti, care aduc aport in hrana omului de.

Buretii Pleurotus prezinta calitati importante pentru pastrare. De asemenea, se preteaza la uscare, avand avantajul ca in momentul folosirii pot resorbi apa, fara a prezenta mirosul caracteristic al ciupercilor deshidratate,vechi. La recoltare, buretii raman curati, fara pamant, turba sau nisip. In schimb,la bureti nu se consuma piciorul, care este celulozic tare la maturitate. Printre speciile noi de ciuperci comestibile introduse in cultura in tara noastra, alaturi de Pleurotus ostreatus sau pastravul de fag si Pleurotus florida sau buretele rosietic, se afla si Pleurotus cornucopiae sau buretele cornet, de culoare galbena si Pleurotus sajor-caju sau buretele brun.
Etichete: bureti , cultura , importanta , pleurotus.

In cultura ciupercilor Pleurotus HK 35, exista posibilitatea contaminarii cu diferiti agenti patogeni si organisme daunatoare. Numeroase boli pot influenta aparitia si dezvoltarea unor mucegaiuri sau diferite ciuperci competitoare. In continuare vom prezenta pe scurt diferite boli, daunatori, mucegaiuri, acarieni sau nematozi ce se intalnesc in cultura ciupercilor. Pe langa aceste boli si acesti daunatori, in cultura ciupercilor se intalneste frecvent si stroma miceliana, ce reprezinta o crestere abundenta de miceliu, si formeaza o crusta impenetrabila pentru viitoarele ciuperci.
Cei mai frecventi daunatori ce pot provoca daune importante sunt: nematozi, puricii ciupercilor, acarieni, tantari ciupercilor, mustele ciupercilor si viermii substratului. Acesti daunatori sunt extrem de frecventi in spatiile de cultura a ciupercilor, provocand daune insemnate in cazul tratamentelor gresite sau ineciente.

Pentru a evita acest lucru, vom efectua tratari preemergente ale compostului si vom efectua analize la intervale regulate de timp in vederea stabilirii gradului de prezenta al daunatorilor. Etichete: boli , ciuperci , daunatori , HK35 , pleurotus , tratare. Cultivarea si cresterea ciupercilor Pleurotus HK Prepararea compostului — toate materiile prime ce depasesc cm. Aceasta operatie are rolul de a dezinfecta substratul pentru ciuperci, astfel incat acesta sa e liber de daunatori, insa nu sterilizat pentru a nu distruge substantele carbonice usor asimilabile si flora microbiana existenta in substrat, care ajuta la cresterea miceliului si dezvoltarea ciupercilor. Un alt aspect foarte important de care tinem cont este faptul ca, inainte de tratarea termica, amestecul omogenizat in prealabil, este lasat la inmuiere pe platforme, in jur de zile.

In apa de imbibare punem preventiv o cantitate de 80 grame Bavistin la 1. Insamantarea cu miceliu — prima etapa este cantarirea compostului si analizarea calitatii acestuia, verificandu-se respectarea urmatoarelor valori: Incubarea miceliului – perioada de incubare incepe din momentul insamantarii miceliului si se considera terminata cand sacii s-au albit, respectiv miceliul s-a impanzit, si urmeaza aparitia primordiilor faza fructicarii. Ciupercile Pleurotus HK 35 necesita la incubare o temperatura situata in jurul valorii de 20°- 22° C, pe durata a 10 — 15 zile.
Lumina nu este necesara pentru cresterea miceliului, astfel ca, in aceasta perioada, lumina se va folosi numai pentru orientare in interior.

Aerisirea este redusa, executandu-se 2 schimburi de aer pe zi ecare a cate 1 ora, curentii nu depasesc 0. Dupa 18 — 20 zile de la insamantare, perioada de incubare se considera terminata si urmeaza o faza de maturizare, iar o data cu aparitia primordiilor prin oriciile sacului incepe perioada fructicarii.
Aparitia primordiilor impune si factorul lumina, care este indispensabil pentru dezvoltarea carpoforilor. Intensitatea luminii si perioada de iluminare sunt realizate cu ajutorul becurilor reci fluorescente de nuanta albastruie, cu norma unui neon de 36 W pentru mp. Necesarul de lumina este de 8 — 10 ore pe zi. Punem un mare accent pe respectarea conditiilor de microclimat — ventilatie — temperatura — umiditate — intensitatea luminii — deoarece, o dereglare, sau depasire a valorilor recomandate, duce inevitabil la scaderea drastica a productiei, pana la compromiterea totala.

Etichete: ciuperci , crestere , cultivare , pleurotus HK Principalele tipuri de ciuperci Pleurotus cultivate in Romania.
Vom cultiva ciupercile Pleurotus, care au regim nutritional lignicol — celulotic, ele fac parte din Ordinul Agaricoles, impreuna cu ciuperca Agaricus Bisporus, insa cu deosebiri marcante intre ele. Din familia Pleurotus amintim: Pleurotus Ostreatus, Pleurotus Florida, Pleurotus Sajor — Caju, Pleurotus Djamor , si, o serie larga de hibrizi, obtinuti dupa ani grei de cercetari atat pe plan international cat si in tara, rezultand tulpini foarte rezistente cu precocitate ridicata, avand o ecienta economica superioara. Pleurotus Ostreatus este o ciuperca de cultura, cu palaria de culoare vanata, termic criola, raspandita sub numele de Pastravul de Fag sau Burete de Fag si necesita la fructicare o temperatura de 10°C — 16°C.

Pleurotus Florida este o ciuperca de cultura de culoare crem, cu un regim termic termol, necesitand o temperatura la fructicare de 20°C —23°C. Este foarte apreciata atat de cultivatori, datorita costurilor energetice scazute, cat si de consumatori, pentru aroma placuta. Pleurotus HK 35 , este un hibrid de inalta calitate, obtinut de vecinii nostri maghiari, care a reusit sa se impuna in Romania in detrimentul altor hibrizi performanti creati de cercetatori romani. HK 35 are palaria de culoare crem deschis si prezinta avantajul ca se comporta foarte bine atat la temperaturi scazute 10°C — 12°C, cat si ridicate 22°C —24°C, neind pretentioasa din acest punct de vedere.
Palaria este puternic excentrica si situata asimetric fata de picior, adesea in forma de scoica, cu latimea de 5 — 15 cm, carnea sau pulpa palariei este compacta, consistenta la exemplarele ajunse la maturitate.

Pleurotus Djamor este o specie de culoare roz, foarte atragatoare atat prin nuanta deosebita cat si prin aroma placuta care se obtine in urma conservarii. In cultura emana un miros puternic, temperatura ideala pentru fructicare este de 21°C — 22°C. Aceasta ciuperca foarte apreciata peste tot, se cultiva rar in Romania. Alegem sa cultivam soiul hibrid Pleurotus HK 35, deoarece, in cultura acesteia cerintele pentru producerea intensiva sunt cele mai reduse, si, este unul dintre soiurile cu cel mai mare randament de fructicare.
Etichete: ciuperci , cultivate , pleurotus , romania , tipuri. Valoarea nutritiva, pastrare si comercializare ciupercilor Pleurotus. Ciupercile Pleurotus constituie o valoroasa sursa de proteine.

Ciupericile Pleurotus au si efecte benefice asupra organismului, in urma cercetarilor reiesind ca sunt indicate pentru scaderea colesterolului.
Alte efecte care se mentioneaza, in afara celui de control al nivelului de colesterol sunt efectele antivirale, antibiotice, antitumorale si antiinflamatoare. Ciupercile Pleurotus se conserva foarte bine in stare proaspata, timp de zile daca sunt tinute in pungi de polietilena la temperatura de 2 grade C. Studii privitoare la mentinerea ciupercilor in stare proaspata au fost effectuate de profesorii I.
Burzo, N. Mateescu si I. Etichete: ciuperci , comercializare , pastrare , pleurotus , valoare nutritiva. Miceliul de Pleurotus — inocularea, incubarea, fructificarea. In anul , americanul B. Duggar, la Departamentul de Agricultura al US, a dezvoltat prima metoda de cultura in vitro pentru obtinerea de material inoculant in vederea cultivarii ciupercilor comestibile.

Tot atunci s-au obtinut si primele linii pure, prin clonari si incrucisari. Miceliul pe support granulat a fost fabricat pentru prima data la noi in anul , la ferma Mogosoaia din ICLF-Vidra.
In functie de tehnologia de cultura aleasa, miceliul se poate amesteca direct cu substratul care apoi se aseaza in straturi plane, sau se insamanteaza manual in cazul utilizarii brichetelor, la capetele acestora, fie se presara manual stratificat, in cazul executarii unor biloane. Miceliul se va procura imediat inainte de inoculare, pentru a se evita degradarea lui sau eventualele contaminari accidentale. Doamna F. Inocularea se face la temperaturi care tin de specia de Pleurotus utilizata, dar si de temperatura folosita la dezinfectarea substratului.

Daca s-au folosit temperaturi ridcate, peste 70 grade C, la inoculare va fi necesara o temperatura de grade C. Daca la dezinfectare s-a folosit o temperatura mai scazuta, de 60 grade C, la incubare se va respecta o temperatura de grade C. Substratul nutritiv va fi impanzit de miceliu peste aproximativ doua saptamani, timp in care se asigura o luminozitate de lucsi un tub neon de 45 W, amplasat din 2 in 2 m timp de ore pe zi daca spatiul este inchis. Nu este cazul in cazul serelor, cand se va evita o lumina prea puternica, si se vor utiliza rogojini.
De asemenea se va asigura o ventilatie corespunzatoare si o temperatura optima, in functie de specie. Cand suprafata stratului nutritiv este alba datorita primordiilor , se taie folia de polietilena. Sacii sau brichetele, precum si laditele, se aseaza suprapus. Inductia fructificarii se face cu sau fara soc termic.

Socul termic are loc la 15 zile de la insamantare si se face pentru accelerarea declansarii recoltei. El consta in scaderea temperaturii cu 5 grade C fata de temperatura normala de incubare, timp de 10 zile. Unii cultivatori scad perioada la 2 zile, cu scaderea temperaturii pana la grade C in acest caz avem de a face cu un soc termic accelerat.
Socul termic se foloseste obligatoriu doar in cazul Pleurotus ostreatus, pentru celelalte specii este facultativ. Mentionam ca lumina nu este necesara cresterii miceliului, dar este indispensabila fructificarii. Primele ciuperci cu maturitate comerciala apar la zile de la insamantare. In general, perioada recoltarii se desfasoara de-a lungul a valuri, la intervale de zile intre ele.

Pe perioada ultmelor valuri de recoltare, productia poate fi stimulata prin fragmentarea brichetelor, ceea ce impulsioneaza oarecum fructificarea.
Etichete: fructificare , incubare , inoculare , miceliu , pleurotus. Asezarea substratului in vederea inocularii cu miceliului de Pleurotus. Tehnicile de cultura sunt in cazul folosirii amestecului de substrat : Mai pot fi asezati in lazi dispuse dupa cum permite spatiul. Aceasta tehnica permite o importanta economie de spatiu, fiind indicata in cazul culturii intensive. In cazul utilizarii esentelor lemnoase, se vor utiliza speciile: plop, mesteacan, salcie, tei, mar.

Lemnele utilizate sunt crengi cu diametrul mai mare de 7 cm. Pentru asigurarea conditiilor de microclimat, N.
Mateescu recomanda executarea unor santuri drenate in care sa se aseze crengile inoculate si apoi sa se acopere cu folie din polietilena sau alt material izolant si se va acoperi cu pamant. Inocularea se face in doua etape : o inoculare interna si o lata de suprafata. Pentru cea interna, crengile se sectioneaza rondele circulare sau pene scoase din trunchi , se inoculeaza manual cu miceliu, apoi se reataseaza cu cuie sau sau sarma. Butucii astfel inoculati se pun in sant in pozitie orizontala sau oblica, si se va proceda la insamantarea de suprafata, prin depunerea de miceliu intre lemne si pe suprafata lor. Peste trunchiurile astfel inoculate se vor depunde ramuri, crengi, coceni, etc, si apoi se va acoperi santul.
Aceasta lucrare se face in luna aprilie, si pe perioada verii se uda periodic, pentru satisfacerea conditiilor de umiditate.

In septembrie butucii se scot din sant intr-un loc adapostit si umbros, si vor fi ingropati 10 cm in pamant, pe verticala. Pamantul din jurul lor se va uda saptamanal. Recolta debuteaza la inceputul lui octombrie si se prelungeste pana la primele geruri. Tehnologia se poate relua timp de ani, utilizand aceleasi trunchiuri. Etichete: asezare , inoculare , miceliu , pleurotus , substrat , vedere. Pregatirea substratului nutritiv celulozic pentru cultura de Pleurotus.

Substratul nutritiv celulozic pentru cultura buretilor are la baza materii prime, materii auxiliare si amendamente.
Buretii sunt capabili de a utiliza celuloza in prezenta unor apreciabile cantitati de lignina, fapt pentru care au primit si denumirea de ciuperci xilofage. Substratul nutritiv pentru bureti nu va trebui sa fie un compost fermentat, ca in cazul culturii de Agaricus bisporus, ci un material celulozic bogat in polizaharide si lignina, sarac in saruri minerale esentiale N, P, K. Din experienta cultivatorilor amatori din tara noastra a rezultat ca s-au folosit cu bune rezultate urmatoarele materiale : Rumegusul indicat este cel de foioase fag, stejar, plop , care in componenta viitorului substrat nutritiv va trebui sa prezinte urmatoarele calitati :
Talasul indicat este de asemenea cel de foioase, cu urmatoarele caractere : Rumegusul si talasul au un continut sarac in azot comparativ cu continutul ridicat in hidrati de carbon reprezentati prin celuloza, hemiceluloza si lignina, care constituie hrana de baza a ciupercilor Pleurotus.

S-au obtinut rezultate bune cand s-a folosit un substrat nutritiv obtinut din rumegus de foioase. Frunzele de foioase utilizate sunt cel mai adesea de stejar si fag. Acestea trebuie sa fie stranse toamna si pe cat posibil sa nu fie umezite de apa provenita din precipitatii, care favorizeaza dezvoltarea microorganismelor fermentative. Daca frunzele se vor folosi dupa o perioada mai indelungata, vor trebui sa fie ferite de ploi sau alte intemperii, depozitate fie in vrac, fie in saci de hartie sau panza.
Aceleasi conditii de depozitare sunt valabile si pentru rumegus si talas. Scoarta de copaci a inceput sa fie folosita ca o buna materie prima pentru cultura buretilor.

Ea poate fi obtinuta in urma prelucrarii trunchiurilor in exploatatiile forestiere, fiind considerate deseu sau materie prima secundara. Comparativ cu paiele de grau, ciocalaii de porumb sau vrejurile de floarea soarelui si soia, scoarta de copac contine atat substante proteice cat si hidrati de carbon in cantitati sporite. In scoarta de copaci s-a determinat ca hidratii de carbon ca xiloza, arabinoza, glucoza, manoza si galactoza sunt prezente in cantitati insemnate fapt ce ridica valoarea nutritiva a acestui material.
Paiele de grau sau orez se folosesc de asemenea pentru continutul lor de hidrati de carbon, Sunt utilizate atat cele provenite din baloti, cat si cele tocate la dimensiuni de pana la 10 mm. Trebuie evitata tocarea prea fina a paielor, intrucat substratul care va rezulta va fi foarte compactizat, cu o posibilitate redusa de ventilatie si retinere a apei, iar productia de ciuperci va fi mai scazuta.

De regula, se folosesc la formarea substratului atat paie tocate, cat si paie netocate in proportii egale. Paiele netocate sunt indicate datorita faptului ca avand elasticitate favorizeaza formarea unei structuri granulate a substratului nutritiv celulozic, factor de prim ordin in declansarea fructificarii micveliului. Ca si celelalte materii prime, paiele trebuie sa nu fie umezite, mucegaite sau intrate in fermentatie.
Ciocalaii de porumb constituie materialul clasic pentru cultura buretilor. Pentru folosirea ciocalailor de porumb la formarea substratului nutritiv, acestia vor trebui sa fie tocati in prealabil la dimensiuni de mm. Este indicat sa fie evitata tocarea la dimensiuni mai mici de mm deoarece ca si in cazul paielor, se creeaza conditii pentru formarea unui substrat nutritiv foarte compact si fara o structura granulara.

Cultivarea ciupercilor pleurotus: mai

Exemple: pomi fructiferitrandafirgazon. Plante de Cultivare ciuperci pleurotus recoltare picior cornet. Puteti fie sa scufundati sulul intr-un vas cu apa clocotita pentru cateva secunde, sau sa turnati cu grija apa clocotita peste acesta. Astfel se distrug o multime de bacterii prezente, oferind sporilor de ciuperci un avantaj important atunci cand vine vorba de crestere. Asezati sulul sterilizat pe o farfurie mai mare si lasati-l sa se raceasca. Pentru a obtine baza de cultura, respectiv substratul maruntit de miceliu, puteti apela fie la firme specializate care ofera acest substrat, sau, mai simplu, cumparati pur si simplu ciuperci pleurotus ostreatus din magazin, indepartati cu grija lamelele si baza ciupercii si maruntiti-le bine.

Citeste continuarea pe: gazetadeagricultura. Urmareste Acasa. Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Cultivare ciuperci pleurotus recoltare picior cornet cele mai noi si interesante articole de pe Acasa. Vezi toate articolele. Experti Gradina. Expertul Acasa. Pune o intrebare. Modalitati de a conserva petalele de trandafir.

Gradina ca un tablou.

Cultivarea ciupercilor Pleurotus – generalitati

In tara noastra, ciupercile Pleurotus sunt cunoscute sub denumirea de bureti si se cultiva pleurrotus 4 specii: Pleurotus ostreatus — Buretele vanat Pastravul de fag, Ciuperca striedie Palaria are forma de scoica, se suprapun, iar culoarea este de la violaceu la alba-bruna. Piciorul este de culoare alba si este scurt. Lamele sunt decurente si nu se anastomeaza, iar culoarea sporilor este violacee. Pleurotus florida — Buretele rosiatic Palaria are culoarea ovala, alungita, suprapuse, de culoare alb-brun sau crem-pal. Picioarul are culoarea alba, dispus lateral. Lamele sunt putin decurente si nu se Cultivage, iar culoarea sporilor este Cultivare ciuperci pleurotus recoltare picior cornet.

Importanta culturii.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?